İçeriğe geç

Atatürk Zamanında Ezan Neden Türkçe Okundu

1932 yılında ezanı kim yasakladı?

Türkçe Ezan, bir süre Türkiye’de Ezan’ın resmi Türkçe adıydı. Arapça dilinin kullanımı 1932’de Diyanet tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle yasaklandı ve yasak 18 yıl sonra 16 Haziran 1950’de kaldırıldı.

Mustafa Kemal Kuranı neden Türkçeye çevirdi?

Evet Karabekir, Kur’an’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ki, Araboğlu oğulları Türk oğullarına öğretsinler!

Türkiye’de ezanı kim Türkçe okuttu?

🔵 İlk Türkçe Ezan, Hafız Rıfat tarafından 30 Ocak 1932 günü, Ramazan ayının bir günü ikindi vakti, Fatih Camii minaresinde okundu. 🔵 Yine aynı yılın Kadir Gecesi’nde, Ayasofya Camii’nde; Türkçe Ezan, Türkçe Kur’an, tekbir ve kamet okundu.

Türkçe ezan ne zaman zorunlu oldu?

Uygulama Ramazan’dan sonra da devam etti ve 18 Temmuz 1932’de Diyanet İşleri Başkanlığı “fetva ruhuna uygun” 636 sayılı yeni bir genelge yayınladı. Atatürk’e atıfla yayınlanan bu genelge, ezan ve ikametin Arapça okunmasını yasakladı. O günden itibaren Türkiye’deki tüm camilerde ezan Türkçe okundu.

Atatürk ezanı neden yasakladı?

Atatürk; Kur’an-ı Kerim’i Türkçe okuma ve namazı Türkçe kılma girişimlerinden umduğu sonucu alamaması ve bu konudaki çalışmaların toplumda büyük huzursuzluk yaratması nedeniyle vazgeçmesine rağmen, ezanın Türkçe okunması uygulaması devam etmiştir.

Atatürk neden ezanı Türkçeye çevirdi?

Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını açıkladı. Vaazların kendi dili olan Türkçe’de okunmasını istiyordu, böylece insanlar söylenenleri anlayabiliyordu. Ayrıca ezan, yani namaza davetin Türkçe okunmasını istiyordu.

Atatürk Kuran için ne dedi?

1922 ve 1923’te verdiği iki konuşmada, “Allah bir ve büyüktür” dedi. 1923’te hediye olarak Kur’an’ı aldığında, “Değeri ölçülemeyecek bu hediyeyi en derin ve en saygılı dini duygularımla saklayacağım” dedi. Sözleriyle bana teşekkür etti.

Atatürk peygamber efendimiz hakkında ne dedi?

Yüzü nurlu, sözü manevi, sözü ve cevapları güzel, hakkı tanımada ve görüşlerinde eşsiz, sözü güvenilir, yumuşaklık ve iyilikseverlikte herkesten üstün olan Muhammed Mustafa, önce kavmi içinde kendine has vasıfları ve inceliğiyle Muhammedü’l-Emin (güvenilir) oldu.

Atatürk Kuranı kime tercüme ettirdi?

Bunun üzerine Atatürk, Elmalılı Hamdi Yazır’ı Kur’an’ı tefsir ve tercüme etmekle görevlendirdi. Elmalılı Hamdi Yazır, Kur’an-ı Kerim’i “Hak Dini Kur’an Dili Mealli” adıyla Türkçeye tercüme etmiştir.

Arapça ezan yasağını kim kaldırdı?

Tek parti döneminde CHP tarafından getirilen Arapça ezan yasağı, 16 Haziran 1950’de Adnan Menderes hükümeti tarafından kaldırıldı.

Türkçe ezan sözü nedir?

Ezan şu sözlerden oluşur: “Allāhu ekber” (Allah en büyüktür [dört defa]); “Eşhedü en lâ ilahe illallah” (Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur [iki defa]); “Eşhedü enne Muhammeden resulullah” (Şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın Resulüdür [iki defa]); “Hayye ale’s-salah” (Namaza gidelim [iki defa]); “…

Ezanın Türkçe okunması neden yanlış?

Ezan, İslam’ın düsturu ve duaya bir davet olduğundan, bu davet, farklı dilleri konuşan bütün Müslümanlara ancak hepsinin ortak şuuruna hitap edilerek ulaştırılabilir, bu da ezanın bilinen orijinal sözleriyle, yani Arapça okunmasıyla sağlanabilir.

Türkçe ezan caiz mi?

Diyanet, Kur’an tercümelerinin Kur’an olarak geçerli olmadığını ve bu tercümelere Kur’an denmesinin caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, “Kur’an yerine manasını okumak doğru değildir.” denildi. Diyanet’in açıklamasında, ezanın Türkçe okunmasına atıf olarak “caiz değildir” ifadeleri kullanıldı.

Osmanlı zamanında Türkçe ezan okundu mu?

İlk Türkçe Ezan, 1885 yılında II. Abdülhamit döneminde yayınlanmıştır.

ezan Türkçe mi okunuyor Arapça mı?

Ezan, İslâm’ın düsturu ve namaza davet olduğundan, bu davet, farklı dilleri konuşan bütün Müslümanlara ancak herkesin ortak şuuruna hitap edilerek ulaştırılabilir, bu da ezanın bilinen asıl kelimelerle, yani Arapça okunmasıyla sağlanır (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 383).

1938’de ezan yasaklandı mı?

Türkiye’de ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar Hatay’ın Müslüman köylerinde ve camilerinde ezan okumayı yasaklamadı. Hatay 1938’de Türk topraklarına katıldığında, yasaklanan ilk şey ezan oldu.

Arapça ezan yasağı ne zaman başladı?

Arapça ezanın yasaklanması, 2 Haziran 1941’de çıkarılan 4055 sayılı kanunla yürürlüğe girdi.

Ayasofya’da ezan ne zaman yasaklandı?

Açıklamada, Ayasofya Camii’nde 3 Şubat 1932’de (Ramazan ayının 26’sı) Türkçe Ezan okunduğu, Arapça Ezan’ın ise 18 Temmuz 1932’de genelgeyle yasaklandığı belirtildi. 18 yıl süren yasağın, Arif Nihat Asya önderliğinde Menderes ve arkadaşları tarafından 16 Haziran 1950’de yürürlüğe konulduğu belirtildi.

Osmanlı zamanında Türkçe ezan okundu mu?

İlk Türkçe Ezan, 1885 yılında II. Abdülhamit döneminde yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir