Farmasötik nedir kısaca tanımı?
Farmasötik kimya, aktif maddenin tasarımı, sentezi, yapı açıklaması, kantifikasyonu, yapı-aktivite ilişkileri ve metabolizmasıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Amaç, daha etkili, daha az yan etkiye sahip ve daha az toksik olan ideal ilacı geliştirmektir.
Farmasötik tıp nedir?
Farmasötik, her türlü ilaç için kullanılan bir terimdir. Farmasötik teknoloji, doğal ve sentetik hammaddelerin ilaca dönüştürülmesinin bilimsel prensiplerini inceleyen ve ilaçların endüstriye ve klinik kullanıma geçiş aşamalarını geliştiren bilim dalıdır.
Farmasötik şekil ne demek tıp?
Dozaj formu: (Dozaj formu) Etkin maddeyi etkisiz yardımcı maddelerle karıştırarak hastanın daha kolay kullanabileceği özel dozaj formlarıdır. İlaç formülasyonu: Etkin maddenin uygun yardımcı maddelerle karıştırılarak belirli formüllere göre üretilmesini içerir.
Farmasötik işlemler nelerdir?
Ham maddelerin kullanılabilir bir forma dönüştürülmesine farmasötik prosesler denir. İlaç üretirken, bunların temiz, saf, bozulmamış ve yabancı maddelerden arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. İlaç üretiminde temizlik söz konusu olduğunda; •Hiçbir mikroorganizma içermediği ve •Hiçbir yabancı madde içermediği anlaşılır.
Tıbbi farmasötik ürün nedir?
“Fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları olumlu yönde değiştirmek veya araştırmak amacıyla kullanılan veya kullanılması amaçlanan bir madde veya ürün” olarak tanımlanıyor.
Farmasötik ürünler nelerdir?
İlaç (tıbbi-farmasötik ürün), insanlarda bir fonksiyonun önlenmesi, teşhisi, tedavisi veya düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kullanılan, genellikle bir veya daha fazla yardımcı madde ile formüle edilmiş, etkin madde veya maddeleri içeren bitmiş dozaj formudur.
Farma ne demek tıp?
Farmakoloji, Yunanca “pharmacos” (tıp) ve “logos” (bilim) kelimelerinden türemiştir. “İlaç bilimi” anlamına gelir.
Farmasötik bakım ne demek?
Farmasötik bakım, bir hastanın yaşam kalitesini iyileştiren ve sürdüren belirli sonuçları elde etmek için farmakoterapötik performans sorumluluklarının yerine getirilmesidir. Tıbbi cihazlar ve sağlıkla ilgili sorunları önlemeyi, teşhis etmeyi ve çözmeyi amaçlayan işbirlikçi bir süreçtir.
Farmasötik bileşen nedir?
Farmasötik olarak aktif bileşikler (PhAC’ler), insanlarda ve hayvanlarda ortaya çıkabilecek belirli hastalıkları, bozuklukları, anormal fiziksel durumları veya bunların semptomlarını teşhis etmek, tedavi etmek ve hafifletmek amacıyla üretilen bir veya daha fazla aktif bileşen karışımını içerebilen bileşiklerdir [1].
Farmasötik eşdeğer nedir?
Farmakolojik eşdeğerlik; Kimyasal olarak farklı ancak vücutta aynı aktif molekülleri üreten ve aynı farmakolojik etkiye sahip iki ayrı farmasötik forma moleküllerin dahil edilmesidir (Chereson ve Banakar 1999). Jenerik ürün; Tam biyoeşdeğerliğe sahip orijinal ürünün farmasötik eşdeğeridir.
Farmasötik üretimi nedir?
Doğal, yarı sentetik ve sentetik etken maddeler ve yardımcı maddeler kullanılarak çeşitli farmasötik ilaç formlarının geliştirilmesi, endüstriyel üretimi ve denenmesi için gerekli bilimsel ve teknolojik çalışmaları yapan bilim dalıdır.
Farmasötik kalite nedir?
“Farmasötik kalite” piktogramıyla işaretlenen ürünler, farmakope adı verilen yüksek kalite gerekliliklerini karşılayan maddelerdir. Kriterlerine uyum, kimyasal ürünlerin ilaç ve gıda takviyelerinin üretiminde hammadde olarak kullanılmasını sağlar.
Farmasötik etki ne demek?
Farmasötik etkileşimler: İ.v. Bunlar, birlikte infüzyon halinde uygulandığında çökelmeye veya inaktivasyona yol açan fizikokimyasal etkileşimlerdir.
Farmasötik alan nedir?
İlaç; Kimya, eczacılık ve tıp alanlarında kullanılan bir kelimedir. Kelime aslen Latince’den gelir ve daha çok eczacılık alanında kullanılır. İlaç hazırlanmasında kullanılan bir alandır.
Eczanede bulunan farmasötik ilaç şekilleri nelerdir?
İlaçların dozaj formları tabletlerdir. Tablet formunda, bir veya daha fazla aktif bileşen, genellikle toz formunda, presleme veya kaplama yoluyla yardımcı maddelerle birlikte katılaştırılır. … Efervesan tablet. … Kapsül. … Flakon. … Ampul. … Krem. … Merhem. … Şampuan.Daha fazla makale…
Farmasötik nedir TDK?
Farmasötik kimya, kısaca farmasötik kimya anlamına gelir ve etken madde moleküllerinin tasarımı ve sentezinden başlayarak, biyolojik ortamda kimyasal yapı-farmakolojik etki ilişkilerinin araştırılmasına, bunların metabolizmasına ve vücuttan atılmasına kadar tüm aşamaları inceleyen eczacılığın temel alanlarından biridir.
Farmasötik araştırma nedir?
Doğal, yarı sentetik ve sentetik etken maddeler ve yardımcı maddeler kullanılarak çeşitli farmasötik ilaç formlarının geliştirilmesi, endüstriyel üretimi ve denenmesi için gerekli bilimsel ve teknolojik çalışmaları yapan bilim dalıdır.
Farmasötik mikrobiyoloji nedir?
Farmasötik Mikrobiyoloji, çalışmalarını mikrobiyoloji biliminin bir dalı olarak uygular. Bu bilim dalı, insanlarda enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların yapılarını, bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkları ve bu hastalıkları teşhis etmek için kullanılan mikrobiyolojik yöntemleri inceler.
Farmakolojik sınıflandırma nedir?
Farmakolojik etki ve kullanımlarına göre; İlaçların tedavideki amaçlarına ve ortadan kaldırdıkları semptomlara göre sınıflandırılmasıdır. Kaynaklarına göre; İlaçların elde edildikleri kaynağa göre sınıflandırılması; Kimyasal yapılarına göre; İçerdikleri maddeye göre sınıflandırılmasıdır.