Lahiya ne demek Osmanlı?
Layihalar en geniş anlamıyla Osmanlı Devleti’nin ıslahatına yönelik hazırlanan raporlar olarak tanımlanabilir.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Layiha nedir TDK?
Herhangi bir konu hakkında görüş veya düşünceyi dile getiren yazı dilekçe olarak değerlendirilir.
Layiha ve risale nedir?
Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar devam etti. Ancak 18. yüzyıldaki reformlar sırasında yazılan risalelere Arapçada “düşünüldüğü bir şeyi yazmak” anlamına gelen “layihah” adı verildi.
Lahiyası ne demek?
Düzeltme tesisi, Türk Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenen bir usul sürecidir. Mahkeme yargılaması sırasında tarafların gerçekleştirdiği usul eylemlerinin tamamen veya kısmen düzeltilmesine olanak sağlayan bir düzeltme sürecidir.
Lahiya ne demek hukuk?
Hukuk alanında sıkça karşılaşılan bir terim olup şu anlama gelmektedir: Gerekçeli bir karar üzerine yapılan itiraz.
Mütedahil ne demek Osmanlıca?
Birbirini kovalayan, iç içe geçen, iç içe geçen, iç içe geçen.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Tahrir anlamı nedir?
Tescil, kayıt veya tescil, kayıt altına alma; kadastro.
Kahya ne demek TDK?
Butler ne demek? Ev hanımı, belirli bir ücret karşılığında bir evdeki hizmetçi, bahçıvan ve aşçı gibi personeli yönetmekten sorumlu olan ve o evdeki günlük işleri organize eden kişidir.
Lakin ne kökenli?
Arapça lākin لكن “ama (bağlaç)” kelimesinden alıntıdır.
Layihalar kimin?
Mahmud Raif ve Seyyid Mustafa Efendi’nin[9] risaleleri bu tür eserlerdir.
Islahatlar ne demek?
Islahat, Arapça barış kelimesinin çoğuludur. “Barış” düzeltme, iyileştirme, düzeltme, kusurları giderme, kötülüğü giderme ve iyileştirme anlamına gelir. Islahat, reform kelimesinin çoğuludur, düzeltmeler, iyileştirmeler ve düzen getirme anlamına gelir.
Risale nedir Osmanlı?
Risâle (risalet, çoğulu resâil), sözlükte “göndermek” anlamına gelen irsâl kelimesinin bir ismi olup, “sözlü veya yazılı bir mesajın iletilmesi” anlamında “mesaj” anlamına gelir. Elçi tarafından iletilen yazılı mesaja ve küçük kitaba risale denirdi (Kāmus Tercümesi, III, 224).
Layiha hangi padişah döneminde yapılmıştır?
Selim’in isteği üzerine dönemin ileri gelen devlet adamları tarafından yazılmıştır. Siyasetnâme geleneğinin bir parçası olarak da değerlendirilebilecek olan III. Selim Zamanı, Savunma Edebiyatı, XVIII. Yüzyılın başından itibaren acı deneyimlerle damgalanmıştır.
Layiha kimdir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda Sadrazam’ın Sultan’a ilettiği istek ve raporları ifade eden bir belge türü. Osmanlı diplomasisinde kullanılan bir belge türü. Osmanlı bürokrasisinde özet olarak rapor veya soruşturma belgelerinin sonuçlandırılması için kullanılan bir terim.
Layihalar kimin eseri?
Kâtip Çelebi XVII. 19. yüzyılda yazdığı Düstûru’l-Amel li Islahi’l-Halel adlı eseri layiha türünün güzel bir örneğidir. Bu plan klasik dönemde Osmanlı iktisat düşüncesini anlatan eserler arasında değerli bir yer tutar.
Lahika ismi ne demek?
Lahika kelimesi, ekleme anlamına gelen kelime grubuna aittir. Buna ekleme de denir.